آموزش ساخت زیورآلات
نوشادر(N aHCO3) یا نمک: جهت جوش کاری قلع و آب کردن نقره وزدودن ناخالصیها بکار میرود .
جوهر نمک یا اسید نیتریک (HNO3 ): جهت تمیز کردن قطعات خبلی کثیف وذاغ آب دادن بکار میرود.
اسید سولفوریک ( H2SO4) : همان تیزاب است که جهت لایه برداری فلز و تمیز و سفیدکردن محل جوش و از بین بردن اثرتنه کا و آبکاری برنج استفاده میشود . اسید سولفوریک در غلظت های متفاوت وجود دارد . برای رقیق کردن آن از آب استفاده میشود.
شوره قلمی یا نیترات پتاسیم (۳kno ) : ترکیبی بی رنگو بلورین است که جهت تمیز کردن و شوره کاری و قرمز کردن طلاهای کم عیار ونقره استفاده میگردد.
بوره یا بوراکس یا استر اسید بوریک (Na2B 4O7 ) : ملح سفید و خشک و بلورین است که مزه قلیایی دارد و مکمل شوره می باشد و جهت جوش طلا ونقره وشیشه سازی بکار میرود.
موم : جهت حدیده کشی وباریک کردن مفتول فلزی و دندانه ،دندانه نشدن آن بکار میرود.
مراحل ساخت زیورآلات:
برش و حالت دادن اولیه: ابتدا ورق یا مفتول را از جنس برنج یا مسی انتخاب کرده و آن را در اندازه مورد نظر برش میدهیم . بعد برای اینکه نرم شود آنرا حرارت میدهیم این عمل باعث استفاده راحت تر مشود . با باد دادن سیم ها را در طرح های دو لایه وسه لایه به آنها شکلهای زیبایی بدهیم و با استفاده از میخ به آن حالت می بخشیم
آموزش ساخت زیورآلات
روش جوشکاری : در این مرحله جوشها رادر اندازه های مختلف از جنس (برنج ، مس ) انتخاب میکنیم . قبل از این کار جوش را زیر دستگاه نورد قرار داده تاکاملا نازک شود و به وسیله قیچی آن را به قطعات ریز برش میدهیم. وقتی که محل اتصال مفتول و ورق را تعیین کردیم جوش را داخل آب تنه کاه میگذاریم و بعد محل اتصال را جوش میکنیم.
آموزش ساخت زیورآلات
روش درست کردن آب تنه کاه : ظرف کوچکی را تقریبا پر آب میکنیم و یک چهارم ظرفیت ظرف را پودر تنه کاه میریزیم وآن را روی چراغ گاز حرارت میدهیم تا کاملا حل شود .میزان حرارت بستگی به کوچکی و بزرگی و نازکی کار دارد، برای این کار نیش شعله کش را عوض کرده و از نیش با حرارات کم یا زیاد استفاده کرده و محل اتصال مفتول و ورق را آنقذر حرارت میدهیم تاسرخ شود و جوش جمع شود و به شکل توپک کوچک در آید . بعد برای روانتر شدن و بهتر جوش خوردن مقدار کمی پودر تنه کاه را روی محل اتصال میریزیم .بعد این عمل دیگر اجزا نیز جوش میکنیم.
آموزش ساخت زیورآلات
فرز کاری : دراین مرحله قطعات جوش داده و آماده رابه هم وصل می کنیم و کارهای آماده را با فرز کار و سوهان و سمباده کشی تینر میکنیم وجاهای جوش واضافه های کار را به وسیله مینی فرز و فرز میکشیم. این کار را برای برطرف کردن لکه ها در حین جوشکاری انجام می دهیم .
آموزش ساخت زیورآلات
زیر سازی: بعد از فرز کاری کار، میتوان با زیرسازی تمام سیاهی واضافه های تنه کا را از بین برد . برای این کار ابتدا به وسیله ذاغاب که شامل جوهر نمک یا جوهر گوگرد رقیق شده است کار ها راتینر میکنیم ، روش کار این است که فلز را مفداری حرارت میدهیم تاگرم شود وبعد داخل محلول ذاغاب می گذاریم ویه مدت پنج الی ۱۰ دقیقه بستگی به تینری و کثیفی کرا ونوع فلز دارد بعدکار را از داخل ذاغاب خارج می کنیم وفورا آن را داخل آب می گذاریم وبعد میتوان پس از خارج کردن کار آن راپرس کاری کردوبه وسیله یک فرچه مخصوص آن را خشک میکنیم .
آموزش ساخت زیورآلات
آبکاری : در دو روش دست ودستگاه انجام میشود . آبکاری برنجه فقط مخصوص فلز برنج است وبه وسیله اسیدسور لفوریک ( تیزاب سلطانی ) درست میشود .که ابتدا کار آماده شده را به تکه ای سیم می بندیم وداخل محلول تیزاب به مدت حدودا پنج ثانیه قرار هدهیم و فورا آنرا بیرون آورده وداخل آب و بعد داخل خاک اره (آرد مشار ) می گذاریم تا کاملا اجزا وسوراخهای آن خشک شود . خاک اره باعث براق شدن کار میشود .روش آبکار ی طلا و نقره: برای درست کردن آب نقره ویا طلا ابتدا فلزرا با اسید سولفوریک را ذاخل یک بشر(ظرف آزمایشگاهی) حرارت میدهیم تا تمام ناخالصی های فلز از بین رفته وکاملا پاک شود و بعد با آب سیانور به ازای هر نیم لیتر آب مقطر یک مثقال سیانور ویک مثقال فلز میگذاریم وبعد از اینکه با هم مخلوط شدند به مدت ۲۴ ساعت نگه میداریم تا کاملا مواد جذب هم شوند وبعد مورد استفاده قرارمی دهیم، برای آبکاری طلا وتقره ابتدا آب نقره وطلا راداخل یک ظرف استیل میریزیم و کمی گرم میکنیم وبعد کار راداخل آن میگذاریم و تکان میدهیم تا کار کاملا آب بگیرد و بعد خارج کرده و برس کاری میکنیم و یک بار دیگر کار را داخل آب نقره سرد میگذاریم و تکان میدهیم و بلافاصله در میآوریم و داخل خاک اره میگذاریم تا براق وخشک شود.
مرحله نگین کاری: بعد از آبکاری نوبت به نگین کاری میرسد که نگین را به وسیله چنگک باچسب به محل مورد نظر چسب میکنیم. شیی آماده استفاده است .
رعایت نکات بهداشتی وایمنی در حین کار:
چون در ساخت زیورالات با مواد شیمیایی زیاد سرو کار داریم. لذا برای پیشگیری از حادثه نکات زیر ضروری است .
۱- فضای مورد استفاده (یا کارگاه ) باید بزرگ وکافی باشد
۲- چون از مواد شیمیایی استفاده میگردد کارگاه باید به تهویه قوی مجهز باشد که جریان هوا براحتی صورت گیرد .
۳- زرگرا ن باید به ماسک / عینک / دستکش / چکمه / لباس کار مجهز باشند .
۴- همیشه قبل از کار وبعد ازپایان کاروسایل برقی وگازی کاملا بررسی وکنترل گردد.
۵- تعداد افراد متناسب با کار باشد که در حین کار ازدحامی ایجاد نگردد .
۶- ذقت در استفاده از مواد شیمیایی ووسایل گازی بسیار لازم است برهمین اساس فرد باید با آسو دگی خاطر به کار بپردازد.
:: بازدید از این مطلب : 22
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0